
Про лабораторію
Історія
Для своєчасного визначення фітосанітарного стану об'єктів регулювання і прийняття фітосанітарних заходів наказом № 96 від 04.06.03 Головної державної інспекції з карантину рослин України була створена Дніпропетровська обласна карантинна лабораторія. В грудні 2012 року було проведено реорганізацію, завдяки чому лабораторія змінила назву на ДУ «Дніпропетровська фітосанітарна випробувальна лабораторія Держпродспоживслужби».
В грудні 2010 році було придбане нове приміщення під карантинну лабораторію, здійснено переїзд та в жовтні 2014 року спеціалістами УДЦСС «Украгростандартсертифікація» була проведена атестація лабораторії на право проведення ентомологічної, мікологічної, фітогельмінтологічної, бактеріологічної, гербологічної та вірусологічної фітосанітарних експертиз та видане свідоцтво про атестацію № А14-232 від 20.10.2011р. чинне до 16.10.2019р.
В 2019 році було пройдено нагляд на відповідність Атестату про акредитацію № 2 Н 1182 від 16.11.2018 відповідно до вимог ДСТУ 17025:2017 в сфері ентомологічної,фітогельмінтологічної,гербологічної, мікологічної фітосанітарних експертиз . Та була проведена робота щодо розширення сфери акредитації :вірусологічна та бактеріологічна експертиза, визначення посівних якостей насіння та товарної якості. садивного матеріалу.
Основні завдання та функції
Основними завданнями Державної установи «Дніпропетровська фітосанітарна випробувальна лабораторія Держпродспоживслужби» є:
- виконання комплексу заходів, що спрямовані на охорону території Дніпропетровської області від занесення та інтродукції регульованих шкідливих організмів;
- визначення фітосанітарного стану об’єктів регулювання, що імпортуються, експортуються, реекспортуються, перевозяться в межах України або транзитом територією України;
- своєчасне виявлення, локалізація та ліквідація регульованих шкідливих організмів;
- кваліфіковане своєчасне визначення шкідливих організмів;
- вивчення видового складу, біології та екології регульованих шкідливих організмів та розробка прогнозу їх поширення;
- участь у проведенні аналізу ризику шкодочинності та визначення карантинного значення виявлених організмів, розробка та надання рекомендацій по здійсненню заходів, спрямованих на їх локалізацію та ліквідацію;
- організація навчання працівників, які безпосередньо виконують роботи із карантину та захисту рослин;
- надання фахових консультацій з питань фітосанітарії;